Povratak

Crvići u perianalnoj regiji mačke | Iscjedak nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam mačku staru od prilike 8 mjeseci, prije 10 dana je bila na sterilizaciji, međutim prije 3 dana primjetila sam malog bijelog crvića oko anusa, dugog oko 3 mm. Otišla sam kod veterinara koji mi je dao ampulu protiv vanjskih i unutarnjuh parazita, te mi je rekao kako mača najvjerojatnije ima gliste. Danas sam primjetila kako ti crvići ne izlaze iz anusa nego macinog spolnog organa, također tokom dana kao da ima sluzavi iscjedak. Zanima me da li je to možda neka posljedica sterilizacije ili nečeg drugog? Mačka je inace zadnjih 5 mjeseci isključivo u stanu, bez izlazaka van. LP! Lucija

O: Mala je vjerojatnost da se radi o crvićima koji bi izlazili iz mokraćno-spolnog sustava. Poznato je da se parazite, naročito članke trakavica, može pronaći u perianalnoj regiji, pa i na dlaci, te je moguće, zbog blizine završetka mokraćno-spolnog sustava, da se pronađu posredno i tamo.S obzirom na to da ste macu tretirali jednom protiv crijevnih parazita, dva tjedna kasnije se svakako preporuča ponoviti aplikaciju, zbog specifičnosti razvojnog ciklusa parazita. Također, ampula koju ste aplicirali "protiv vanjskih i unutrašnjih parazita" je vjerovatno Advocate ili Stronghold, a obje ove ampule ne djeluju protiv trakavica. One imaju dosta širok spektar djelovanja, ali što se tiče crijevnih parazita djeluju samo protiv glista. Zbog toga bi bilo dobro da razgovarate sa svojim veterinarom.

 

Što se tiče sluzavog iscjetka, ukoliko se radi o maloj količini, ne bi Vas trebalo zabrinjavati, Vaš opis nije u tom smislu decidiran.

 

Desetak dana nakon zahvata vade se konci (ukoliko nisu resorptivni) i mislim da je to prilika da razgovarate sa svojim veterinarom, odnosno da pregleda Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr